Bomen Beatrixpark Almere

Beuk
Home
Beatrixboom
Schietwilg
Walnoot
Ruwe Berk
Iep
Esdoorn
Populier
Beuk
Haagbeuk
Linde
Kastanje
Zoete Kers
Acacia
Gewone Es
Zomereik
Zwarte Els
Lijsterbes
Bonte Esdoorn
Sleedoorn
Gelderse Roos

Naam: Beuk                                        Fagus sylvatica

Familienaam: Napjesdragersfamilie        Fagaceae

beuk1.jpg
BEUK IN DE BUURT VAN MUNTTUIN, CULTUURDEEL PARK

Boom.  

Lengte: 24 – 30 m.
Bloemkleur:
Geelgroen.  

Bloeimaanden: april-mei.

Bodem: Beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, voedselarme tot voedselrijke grond (o.a. löss, zandige leem en klei, grindrijk leem)

Groeiplaatsen: Loofbossen, duinbossen.

Verspreiding: West- en Midden-Europa, van Engeland tot de Russische grens en van de Oslofjord tot de Zuid-Europese gebergten.
Nederland: Algemeen.

 

De Beuk groeit in bossen anders dan op vrijstaande plaatsen. De kroon is “plastisch”; in een bos staan de stammen hoog opgericht, zonder veel zijtakken, vrijstaande bomen daarentegen krijgen een grote, brede kroon. Onder beuken is het schaduwrijk waardoor ondergroei weinig kans krijgt. De Beuk heeft licht- en schaduwbladeren; de eerste zijn wat dikker en bezitten een opperhuid die de verdamping beperkt.

De bast en de schaduwbladeren zijn gevoelig voor (teveel) zonlicht. Op plekken waar wind en zon komt vormt hij brede zijtakken om zijn bast te beschermen. De bloei vindt maar eens per vijf tot acht jaar plaats. Pas vanaf het vijftigste jaar begint de vruchtzetting goed op gang te komen. De vruchtjes worden door allerlei dieren (eekhoorns, wilde zwijnen, spechten) gegeten. Het is een zeer goed veevoeder. De rauwe beukennootjes bevatten blauwzuur, waardoor het eten van grote hoeveelheden af te raden is. De Beuk wordt vaak als haag aangeplant; een voorbeeld van zo'n beukenhaag is in het Beatrixpark te vinden rondom de Munttuin.

beuk2.jpg
BEUK, ONDERDEEL VAN BEUKENLAANTJE

Enter supporting content here