Bomen Beatrixpark Almere

Sleedoorn
Home
Beatrixboom
Schietwilg
Walnoot
Ruwe Berk
Iep
Esdoorn
Populier
Beuk
Haagbeuk
Linde
Kastanje
Zoete Kers
Acacia
Gewone Es
Zomereik
Zwarte Els
Lijsterbes
Bonte Esdoorn
Sleedoorn
Gelderse Roos

sleedoorn4.jpg
RUIG STRUIKGEWAS DOOR ZIJN DOORNEN

sleedoorn5.jpg

BODEM: Zonnige tot half beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, vaak kalkhoudende grond (lemig zand, krijt, löss, leem, zavel, klei en stenige plaatsen.)
GROEIPLAATSEN: Heggen, bosranden, lichte plekken in loofbossen, struwelen, wegranden, duinen, zandige uiterwaarden, kleigroeven, kapvlakten, dijkhellingen, zandduintjes langs rivieren.

VERSPREIDING: Europa, noordwaarts tot Zuid-Scandinavië, Zuidwest-Azië en het Atlasgebied.
NEDERLAND: Vrij algemeen, maar zeldzamer in Zuid- en Noord-Holland en in het Fries-Groningse kleigebied.

 

In maart-april bloeit de Sleedoorn met zijn overvloed aan witte bloemen, net op het moment dat de bloei van de meeste wilgen afneemt. In september-oktober rijpen de blauwberijpte bolvormige vruchten. De vruchten lijken wel iets op kleine pruimpjes en men vermoedt dat de Sleedoorn een voorouder is van de Damastpruim. De vruchten van de Sleedoorn worden voor mens en dier pas eetbaar nadat ze een tijdlang bevroren zijn geweest. Ze kunnen dan tot compote verwerkt worden of op brandewijn worden gezet. De struik bezit doornen en daardoor biedt de Sleedoorn vogels een doeltreffende bescherming. Vaak zie je in een Sleedoornstruik dan ook een vogelnestje. De zeldzame pruimenpage-vlinder legt zijn eitjes hoofdzakelijk op de Sleedoorn.

sleedoorn1.jpg

sleedoorn2.jpg

sleedoorn3.jpg

Enter content here

Enter supporting content here