Bomen Beatrixpark Almere

Haagbeuk
Home
Beatrixboom
Schietwilg
Walnoot
Ruwe Berk
Iep
Esdoorn
Populier
Beuk
Haagbeuk
Linde
Kastanje
Zoete Kers
Acacia
Gewone Es
Zomereik
Zwarte Els
Lijsterbes
Bonte Esdoorn
Sleedoorn
Gelderse Roos

Enter subhead content here

BODEM: Zonnige tot matig beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, losse grond boven een zware, compacte ondergrond (o.a. leem, löss en zand.) Warmteminnend.
GROEIPLAATSEN:
Loofbossen, houtwallen, hakhout, hagen, struwelen.

VERSPREIDING: Midden- en Zuidoost-Europa. Ze mijdt grotendeels het West-Europese kustgebied. Noordwaarts tot het zuidelijke Oostzeegebied, westwaarts tot Zuid-Engeland.
NEDERLAND: Plaatselijk vrij algemeen in Zuid-Limburg, Twente, de Achterhoek en het aangrenzende rivierengebied, elders meestal aangeplant.

 

De Haagbeuk is meestal een lage boom, die in het midden van de lente tegelijk in bloei en in blad komt. De kroon is gesloten en geeft veel schaduw. De Haagbeuk levert zeer hard hout dat o.a. gebruikt wordt voor voorwerpen die slagvast moeten zijn zoals slagershakborden. De boom groeit snel. Hij houdt van licht en warmte en heeft een groot regeneratievermogen en speelde dus een grote rol in hakhoutbossen. De Nederlandse benaming kan tot verwarring leiden: een beukenhaag bestaat uit struikvormige Beuken, niet uit Haagbeuken. Met zijn dunne schors is de Haagbeuk, net als de Beuk, gevoelig voor zonnebrand.

Enter supporting content here