Bomen Beatrixpark Almere

Linde
Home
Beatrixboom
Schietwilg
Walnoot
Ruwe Berk
Iep
Esdoorn
Populier
Beuk
Haagbeuk
Linde
Kastanje
Zoete Kers
Acacia
Gewone Es
Zomereik
Zwarte Els
Lijsterbes
Bonte Esdoorn
Sleedoorn
Gelderse Roos

Enter subhead content here

BODEM: Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, vaak kalkhoudende, humeuze grond (vaak lemig.)
GROEIPLAATSEN: Hakhout, loofbossen, hellingbossen, houtwallen langs beken.

VERSPREIDING: Europa, behalve de noordelijkste en de zuidelijkste delen, West-Siberië en de Kaukasus.
NEDERLAND: Vrij zeldzaam in het wild; vaak aangeplant

OPMERKING: De Hollandse linde (Tilia x vulgaris) is de kruising van de Zomerlinde en de Winterlinde.

 

De Winterlinde of Kleinbladige Linde is in Nederland in de natuur zeldzaam. Linden zijn typische cultuurgewassen, ze zijn vaak aangeplant langs wegen en in parken en tuinen. Het dichtstbijzijnde bos waarin deze boom talrijk voorkomt ligt in Duitsland, nabij Bonn. De bladeren zijn ongeveer 4-6 cm lang. De onderkant van de bladeren is blauwgroen met in de nerfoksel bruinrode haarbosjes. De vruchtbolletjes zijn niet tot slechts zwak geribd, dit in tegenstelling tot de andere lindesoorten. Het hout van Lindebomen trekt niet krom en daarom wordt het nog steeds gebruikt voor klankborden en toetsen van piano’s en orgels. De gedroogde lindebloesem is een bekend middeltje tegen verkoudheid en heeft zweet-bevorderende werking. Van lindebloesem trekt men ook een lekkere thee.
 
De Zomerlinde of Grootbladige Linde kan zeer oud worden tot wel 1000 jaar. Hij loopt niet aan de voet uit, zoals bij de andere soorten. De bladeren zijn iets dunner dan de bladeren van de Winterlinde, aan de onderkant blijvend behaard, met witte haarbosjes in de nerfoksel. De groenig gele bloemen komen pas aan de boom als de bladeren uitgegroeid zijn, zo omstreeks de langste dag. Vooral tegen de avond geuren de bloemen heerlijk. De Zomerlinde is de eerste lindesoort die in het jaar tot bloei komt; de andere lindesoorten komen een paar weken later in bloei. De bloemen hangen in groepjes van 3 of 4 aan lange schutbladeren. De bolvormige vruchtjes vertonen ribben en zijn met korte haren bedekt.  Linden worden snel door luizen bezocht die zich voeden met het bladsap. De luizen scheiden een kleverig substantie af die terecht komt op de bladeren en onder de bomen druipt. Een schimmel kleurt deze uitwerpselen vervolgens zwart, waardoor vieze plekken ontstaan.

Enter supporting content here